Mina fem viktigaste matchbollar

Livet kan vara ungefär som pingis, bollen går fram och tillbaka. Vinklad, skruvad, toppad och ibland svår att förutsäga. Den kan toucha nätet eller som kantboll få en helt omöjlig vinkel. Tiden blir ofta en kritisk faktor. Man måste hålla sig precis på rätt avstånd från bordet för att inte hamna i ett ohållbart läge, där det mer handlar om att försöka rädda situationen än att ta initiativet och ha möjlighet att vinna bollen.

För så är det ju med både vardag och livet i stort. Det händer hela tiden saker som är svåra att förutse. Är man inte förberedd är det svårt att parera. Och förberedelser kräver en inre styrka. Att vara uppmärksam, sortera och prioritera. Att orka. Att tänka ett steg längre. Att vara beredd på det oväntade. Att våga.

Själv har jag haft de bästa förutsättningar man kan önska. En underbar familj som gett mig mycket kärlek och en trygg uppväxt i Sverige. Vänner som ställt upp. Jag har varit på rätt plats vid rätt tillfälle. Gjort vägval i livet som i efterhand kan ses som genomtänkta och självklara. Men det skall erkännas, där och då var de inte alls självklara. Finns det något som heter tur, så har jag haft den vid min sida.

För man kan ju ta alla de där rätta besluten och göra rätt saker, men utan den där gnuttan tur så kan livet ta en helt annan väg. Och jag har verkligen haft turen att få ägna mig åt det som jag från första början älskat: att träna, tävla och vinna. Vilket till stor del handlade om att vinna över mig själv.

Alltför ofta tror jag allas vår värsta motståndare är just det egna jaget. En motståndare svårare att förutse och besegra än någon annan. En motståndare man istället måste komma i en inre harmoni med.

Mina många resor över hela världen och kanske framförallt kontakten med det kinesiska folket med sina många insikter om livet, har lärt mig mycket. Att skapa målbilder, ställa högre och högre krav och sedan överträffa dessa är något som måste göras i god balans med både sig själv och omgivningen. En grundförutsättning vad gäller sina egna framgångar och motgångar, likväl som andras, är ödmjukhet.

Och att försöka hjälpa till där man så kan, gör inte bara den hjälpta starkare. Känslan av den godheten hjälper till att skapa en inre harmoni. En harmoni att bära med sig i vardagen. En harmoni att bära med sig genom livet. En harmoni som stärker ens eget inre mer än någon sorts träning någonsin kan göra.

/ J-O (Lao Wa)

Kyäni - Med ingredienser från 100 % naturliga källor
我的五个首要决胜点